Fieraria traditionala isi reia activitatea in Dumbrava Sibiului

Complexul Naţional Muzeal Astra şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu” din Bucureşti, Facultatea de Arhitectură, Studii de licenţă 3 ani, Specialitatea Conservare / Restaurare – Sibiu organizează în parteneriat, în perioada 11-17 iulie 2011, în incinta Muzeului Civilizatiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, Atelierul de fierărie tradiţională - editia a II-a, cu participarea unui colectiv de studenti arhitecti din UAUIM, de la Facultatea de Arhitectură de Interior, specialitatea: Design de produs şi de la Facultatea de Arhitectură, specialitatea: Conservare /Restaurare din Sibiu.

C.N.M. ASTRA din Sibiu si Secţia Conservare / restaurare din Sibiu a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" valorifică o colaborare de mai mulţi ani, în scopul formării studenţilor arhitecţi.

În această ediţie a Atelierului de fierărie tradiţională, studenţii, împreună cu personalul de specialitate al C.N.M. ASTRA, vor contribui la finalizarea constructiei fierăriei, - o constructie nouă, realizată cu materiale şi tehnici tradiţionale, dar şi la instalarea utilajelor specifice atelierului de fierărie.

Activitatea atelierului va debuta luni, 11 iulie, ora 9.00, cu instruirea teoretică, la care vor participa 15 studenţi arhitecţi şi alţi invitaţi. De marţi, 12 iulie, vor începe lucrările practice în atelierul de fierărie, care va funcţiona pe tot parcursul săptămânii, cu scop demonstrativ, deschis publicului vizitator, susţinut prin activitatea de instruire a studenţilor arhitecţi. În cadrul perioadei de instruire, studenţii arhitecţi vor putea vizita şi alte ateliere de fierărie active din Sibiu şi din împrejurimi şi vor exersa tehnici de forjare, producând piese de fierărie utilitară destinate construcţiilor tradiţionale.

Sâmbătă, 16 iulie 2011, începând cu ora 10.00, va avea loc Întalnirea fierarilor, eveniment care reuneşte fierari invitaţi din atelierele sibiene, din Mărginimea Sibiului, din Viscri - jud. Alba, si alti oaspeţi. Întâlnirea va prilejui o serie de demonstraţii de măiestrie în făurirea unor obiecte din fier forjat manual.

În finalul manifestării, obiectele produse de participantii la atelier vor fi etalate într-o expoziţie, pentru a putea fi admirate de toţi cei interesaţi.

 

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

 


Fierăria tradiţională
Proiect de parteneriat intre:
COMPLEXUL MUZEAL NATIONAL ASTRA din Sibiu
şi
UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ŞI URBANISM „ION MINCU” din Bucureşti
FACULTATEA DE ARHITECTURĂ – STUDII DE LICENŢĂ 3 ANI
SECŢIA: CONSERVARE / RESTAURARE – SIBIU
11-17 iulie 2011 
Program 


Luni 11 iulie
9.00-11.00        Instruire teoretică, arh. Liviu Gligor - UAUIM
11.00-13.00      Deplasare pe amplasament, împărţirea echipelor pe trei ateliere, organizare
14.30-18.30      Instruire teoretică, rest. Calin Bobic - Muzeul Brukenthal

Marti 12 iulie, Deschiderea oficială a atelierului de fierărie - ora 9.00
9.00-13.00        Lucru pe ateliere în Muzeul ASTRA - operaţii elementare
14.30 18.00      Vizita la atelierul de restaurare metal al Muzeului Brukenthal

Miercuri 13 iulie
9.00-13.00        Lucru pe ateliere cu fierarul muzeului ASTRA
14.30-18.00      Vizită la atelierul AXIS

Joi 14 iulie
9.00-13.00        Lucru pe ateliere cu fierarul muzeului ASTRA
14.30-18.00      Vizită la atelierul M&S GENERAL TRADING

Vineri 15 iulie
9.00-13.00        Lucru pe ateliere, invitat fierarul de la Viscri al MET
14.30-18.00      Lucru pe ateliere, invitat fierarul de la Viscri al MET

Sâmbătă 16 iulie
Întâlnirea fierarilor – atelierele AXIS, M&S G. TRADING şi fierari din Mărginimea Sibiului (Cristian, Orlat, Săliște, Tălmăcel şi Jina)
Prezentare de produse forjate
Pregătirea expoziției

Duminica 17 iulie
9.00-12.00        Prezentarea expozitiei de fierărie
12.30               Închiderea oficială a atelierului