A avut loc vernisajul expozitiei „Stradaniile colectionarului Pasiuni...amintiri...idealuri...carti...obiecte”

Vineri, 12 aprilie la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, la ora 1400, a avut loc vernisajul expoziţiei Strădaniile colecţionarului. Pasiuni...amintiri...idealuri...cărţi...obiecte, organizată de muzeograful Karla Roşca. Expoziţia prezintă piese din colecţia particulară a etnografului sibian Horst Klusch, iniţiatorul primei ediţii a Târgului olarilor din Sibiu (1968), pe care l-a organizat timp de un sfert de veac, personalitate multipremiată pentru activitatea sa ştiinţifică la nivel internaţional. Publicul prezent la eveniment a putut admira obiecte din ceramică decorativă, icoane pe sticlă, pipe din spumă de mare, mobilier pictat, candelabre din alamă, obiecte din cupru şi fier, sticlă transilvăneană.

Vernisajul a fost deschis de directorul general al C.N.M. ASTRA, d-l Valeriu Ion Olaru, care a punctat intenţa instituţiei de a organiza şi pe viitor o serie de expoziţii dedicate colecţionarilor, pentru că „ dacă nu ar exista astfel de oameni, care valorizează obiectele de patrimoniu, nu ar exista muzeele, colecţiile, spiritul de teazaurizare.

Au mai luat cuvântul academician Paul Niedermaier, prof. univ. dr Ilie Moise şi Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Braşov, care au apreciat activitatea prodigioasă de colecţionare şi cercetare a d-lui Klusch , mai ales în ceea ce priveşte ceramica transilvăneană.

D-l Martin Bottesch a menţionat îndelungata şi fructuoasa colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor iar d-l Corneliu Bucur a apreciat activitatea de colecţionar şi opera ştiinţifică a etnografului Horst Klusch în contextul pasiunii, „singura prin care omul se poate ridica la nivel demiurgic”.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA