Abilitatea invinge dizabilitatea

Asociația Club Sportiv Roțile Astrale în colaborare cu Fundația Motivation, Asociația Diakoniewerk International, Asociaţia D.R.E.A.M  și Complexul Național Muzeal Astra, organizează în data de 3 decembrie 2015, evenimentul „Abilitatea învinge dizabilitatea”. Acesta va fi organizat între orele 10.00-13:30 la Sala Transilvania.
 60 de copii şi adulți cu dizabilități vor realiza decorațiuni de sărbători, coronițe, lumânări, decorațiuni din lemn, felicitări lucrate manual etc, în cadrul a trei ateliere de creație (terapie ocupaţională), sub atenta asistenţă a cadrelor specializate din instituţiile organizatoare, cu ajutorul voluntarilor şi sponsorilor. Acestea vor putea fi achiziționate în schimbul unei donații, de participanți. Evenimentul va fi deschis cu un concert de colinde susținut de beneficiarii celor 4 asociații.
Totodată, mai multe instituții de cultură din Sibiu se alătură inițiativei de a marca Ziua  Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.Teatrul Gong va aduce un moment de improvizație teatrală pentru copii, Gabriela Neagu, actriță a Teatrului Național Radu Stanca,  le face cadou persoanelor cu dizabilități un colaj muzical, dansatorii Teatrului de Balet Sibiu vor prezenta baletul comic „Tura-Vura Uvertura”, iar de la Filarmonica Sibiu, cvartetul de coarde Intermezzo va susține un  mini recital.
Președintele  Asociației  Club Sportiv Roțile Astrale, Ioan Rusu, speră ca acest proiect să devină tradiție în Sibiu, cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități: „Noi lucrăm cu persoane cu dizabilități și știm ce înseamnă pentru ei izolarea și lipsa activităților sociale. Este nevoie ca asociațiile să-și dea mâna și să contribuie la o mai bună vizibilitate, să putem dezvolta împreună proiecte și să susținem integrarea lor în comunitate. Vrem ca ziua  de 3 decembrie să fie într-adevăr specială pentru acești oameni și să descoperiți abilitățile pe care care le au. Haideți să ne implicăm pentru o viață mai bună, să depășim prejudecățile și să înțelegem că dizabilitatea nu înseamnă izolare.”
Cei 60 de  copii și tineri cu dizabilități participanți la eveniment, vor primi și cîte o pungă cu cadouri din partea sponsorilor care s-au alăturat proiectului: Academia de Înfrumusețare Reflexo Vital, Supporter, Enzo, Sucaria Lecca, Super Mamma, Benjamin Boromir, Carrefour, Simpa și Moara Cibin.
 Asociația “Club Sportiv Roțile Astrale” a fost înființată în 2013, cu scopul de a promova sportul în rândul utilizatorilor de scaun rulant și de a-i ajuta să-și dezvolte potențialul și calitățile sportive. Am înființat prima echipă de baschet pentru persoanele cu dizabilități din județul Sibiu, iar sportivii noștri sunt membri activi ai familiei și comunității.
Asociația DREAM (până acum a funcționat cu denumirea Asociatia Handicapatilor Psihici Sibiu) a fost înființată în anul 1990, în vederea promovării și apărării drepturilor persoanelor cu handicap. În prezent, în cadrul Asociatiei DREAM, functioneaza Centrul de zi “Gabriela”, care are drept scop recuperarea, reabilitarea și reinserția profesională a beneficiarilor săi.
Asociatia Diakoniewerk International, este o asociatie austriacă, care în anul 2007 a înființat un Centru Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități în Sibiu, apoi în 2011 a înfiintat 2 centre în Sebes, judetul Sibiu ( un centru de zi pentru persoane cu dizabilități și un centru de consiliere și ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice). În anul 2015 a înfiintat 2 centre de zi pentru copiii defavorizati din Sebeș și din Dumbrăveni. Centrul din Sibiu, ofera terapie ocupațională persoanelor cu dizabilități.Aceștia confecționează lumânări decorative, textile, lemn, activiăîți multiple de creație (coronite decorative, brăduți, iepurași, jucării), destinate diverselor evenimente locale de sezon.
Complexul Național Muzeal Astra are un department dedicat creatorilor populari cu dizabilități, din anul 2008 integrat în Asociația creatorilor populari din România. Se implică în evenimente cu și pentru oameni cu nevoi speciale. În fiecare an, la începutul lunii august, în Muzeul în aer liber organizează Tabăra de meşteşuguri artistice tradiţionale “Fără limite - Împreună întru Tradiţie”, pentru tineri cu dizabilităţi din întreaga ţară.
Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. În anul 2010 a fost înființată și o filială în Sibiu care are peste 1000 de beneficiari, de diferite vârste, dizabilități locomotorii.
 Persona contact:
Oana Ciuca
Responsabil comunicare, Fundatia Motivation Sibiu
0756317073