Sarbatoare culinara cu preparate din Delta Dunarii

Sărbătoare culinară cu preparate din Delta Dunării

 

Pescari DeltaLocaţie: Cherhanaua din Mahmudia, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA;
Bucătari: Vali Agache pescar; Cătălin Mihail, pescar (Mila 23, judeţul Tulcea)
Vineri, 1 decembrie, 2017
Interval orar: 11.00 – 16.00
Borş de peşte: specific aşezărilor de lipoveni din satele Deltei Dunării;
Ingrediente: crap, caras, fitofag, roşioară şi babuşcă;
Legume: ceapă albă; roşii (roşii în bulion); ardei, leuştean; rădăcină de ţelină;
Sare + oţet + ulei (cca. 1 litru la 20 de litri de conţinut);
Legumele se curăţă şi se mărunţesc. La fel peştele se eviscerează şi se proporţionează. Se pun într-un ceaun cca. 20 de litri de apă. Când apa începe să fiarbă se pun ceapa, ardeiul, rădăcina de ţelină şi 1 litru de ulei. Se lasă la fiert cca. 20 de minute. Când apa fierbe la foc potrivit se adaugă cartofii feliaţi, se lasă cca. 10 minute la clocot apoi se pune peştele. Se mai lasă încă 25 de minute la fiert, se adaugă gradual sare şi oţet. Când legumele şi peştele sunt îndeajuns de fierte se scoate ceaunul de pe foc.
Peşte prăjit ca pe baltă
Se curăţă peştele prins (crap, caras, crap fitofag, roşioară – în funcţie de captura zilei), se feliază se dă sare potrivit apoi la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Se mănâncă cu mămăligă caldă şi cu mujdei.

 

Sâmbătă, 2 decembrie;
Interval orar: 11.00 – 16.00;
Malasolcă (preparată ca la Mila 23)
Se curăţă peştele de maţe, dar nu şi de solzi, apoi se taie pe şira spinării, de la cap, până la coadă, ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat.
După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peştele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte uşor. Aşezăm peştele pe platou alături de cartofii fierţi în coajă şi servim totul cu mujdei
Peşte prăjit ca pe baltă
Se curăţă peştele prins (crap, caras, crap fitofag, roşioară – în funcţie de captura zilei), se feliază se dă sare potrivit apoi la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Se asezonează cu mămăligă şi cu mujdei.