Ziua Nationala a Costumului Traditional din Romania

Ziua Națională a Costumului Tradițional din România

ZIUA COSTUMULUI 2018 În perioada 12 – 13 mai 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte prima ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România. Această zi a fost instituită prin legea nr. 102/ 2015 publicată pe 13 mai 2015 în Monitorul Oficial. La Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, evenimentul va cuprinde 4 ateliere interactive cu participare gratuită (țesut la gherghef, povești, prelucrare lână, confecționat opinci), dar și expoziții cu costume tradiționale.

,,De-a lungul timpului, îmbrăcămintea a devenit proiecţia exterioară a tot ceea ce simțim şi gândim despre noi, ca indivizi şi despre ceilalţi, ca şi colectivitate. Costumul popular este rezultatul nevoilor materiale şi spirituale ale comunităţii, motiv pentru care, de-a lungul timpului, asupra sa au intervenit mutaţii semnificative în aspectul cărora se oglindesc, cel mai bine, evoluţia calitativă a vieţii, a concepţiilor şi a idealurilor estetice ale acesteia în perioadele ei de dezvoltare istorică. În timp, costumul popular devine o puternică armă, în luptele ideologice, pentru definirea identităţii naţionale şi sociale ale unei societăţi sau comunităţi.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

Duminică, 13 mai 2018, vor avea intrare gratuită în Muzeul ASTRA vizitatorii care vor fi îmbrăcați în costum popular autentic (femei: ie, poale, șurț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă) avizat de către specialiștii muzeului. Trei vizitatori, purtători a trei dintre cele mai frumoase costume avizate, vor primi intrare gratuită în Muzeul în aer liber la două dintre evenimentele organizate ulterior de Muzeul ASTRA: Ziua Iei (22 – 24 iunie 2018) și ASTRA Multicultural (12 – 15 iulie 2018). De asemenea, va fi realizat un album foto digital cu vizitatorii care participă la eveniment îmbrăcați în costum popular și cu participanții de la ”Garderobă”. Albumul va fi publicat pe contul de Facebook al muzeului în cursul lunii mai. Tot duminică, 13 mai, între orele 10:00 – 16:00, vizitatorii vor avea posibilitatea să îmbrace piese de costum din recuzita muzeului și să se fotografieze cu acestea. Locație: sală expoziție S1/ Pavilionul Muzeal Multicultural

Descarcă PROGRAM - Ziua Națională a Costumului Tradițional din România

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.