Ziua Universala a Iei, editia a V-a

Ziua Universală a Iei, ediţia a V-a

Perioada: 22 - 24 iunie 2018
Locația: Muzeul ASTRA
PROGRAM complet ZIUA IEI 2018 - descarcă

Ziua IEI 2018Perioada 22-24 iunie 2018 este cea în care la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, se sărbătorește Ia. De Ziua Universală a Iei, vizitatorii Muzeului vor avea ocazia să învețe cum să aibă grijă si cum să coase propria ie chiar de la cei care duc mai departe această tradiție. La Muzeul ASTRA va fi prezentă cea mai mare șezătoare on-line, comunitatea Semne Cusute, care va aduce expoziția IA Aievea cu cămăși noi realizate după izvoade vechi din muzeele țării.

,,Din programul ediției din acest an, nu o să lipsească un târg de meșteri, ateliere pentru cei mari și cei mici, plimbări în ie cu cele mai Cochete Biciclete, picnic în ie, concerte de muzică populară și rock(trupele Bucovina și Bucium), concursul Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE; ateliere de consiliere: Grijește-ți IA; atelier de broderie săsească dar și o horă de Sânziene. Evenimentul își propune conștientizarea importanței Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular.”, a declarat Dana Bercu, șef secție Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, va fi prezentă la evenimentul Biciclete Cochete. Copiii vor avea parte de activități specifice în cadrul Orei de joacă în muzeu. De asemenea, la Muzeul ASTRA vor sărbători IA și copiii de la Școala de Dans Ioan Macrea, Ansamblul Datina din Tălmaciu și de la Ansamblul Veselijah.

Cu sprijinul S.C.Tursib S.A, vizitatorii care vor dori să participe la concertul trupelor BUCIUM și BUCOVINA desfășurat sâmbătă, 23 iunie, vor avea posibilitatea să ajungă în Muzeul în aer liber, pe traseul 13, cu autobuzele care pleacă din stația Gară la ora 20:57, respectiv 22:07. După concert, transportul din Muzeul în aer liber înspre stația Gară va fi asigurat la ora 00:30.

Muzeul ASTRA oferă intrarea liberă tuturor celor care îi calcă pragul purtând IA în data de 24 iunie 2018, Ziua Universală a Iei, împreună cu invitația de a participa la Hora de Sânziene, după săvârșirea Sfintei Liturghii, pe poiana Bisericii din Bezded.

Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.