FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE BISTRITA

FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE BISTRIŢA
Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 
Update 23.07.2018

 

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa organizat în perioada 18– 23 iulie 2018 a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară și a atras un număr de 14.695 de vizitatori. În cadrul evenimentului au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Fabrica Interkeramik din Kecskemét, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 150 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

 

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică

S-a avut în vedere stimularea dialogului între meşterii olari români, maghiari, moldoveni şi bulgari în vederea abordării unei noi perspective în ceea ce priveşte respectarea autenticităţii produselor, dar şi animarea muzeului, oferirea către publicul vizitator a unui program cultural de cea mai mare atractivitate. S-a respectat originalitatea execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor.

În perioada 20-21 iulie 2018, în Târgul de ţară s-au organizat ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, judeţul Sibiu, la care au participat un număr de 300 de copii şi adulţi. Acțiunile educaționale au vizat familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia au modelat lutul la roata olarului, au presat lutul în tipare sau au decorat vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

S-a creat o arhivă foto de aprox. 500 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA, s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 14 reţete. Îmbogăţirea colecţiei de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Bistriţa realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari, moldoveni şi maghiari. S-au realizat 40 de obiecte de ceramică la roata olarului care vor fi arse în cuptorul din cadrul Muzeului ASTRA şi decorate de către participanţii de anul viitor.

În cele 3 zile s-au gătit aproape 170 kg de mâncare şi s-au preparat în vase de lut, pe vatră deschisă sau în cuptor: Papricaş de cartofi cu cârnaţi de Csabai, Gulaş Alfödi, Saramură de pui oltenească, Gulaş Poloc, Supă Barkony Betjár, Supă haiducească după gustul bucătarului, Tocană de cartofi cu ciolan afumat, Cavârma Pilesca (mâncare tradiţională bulgărească), Tocăniţă de vită, Supă de peşte- somn, Papricaş de somn, Tocăniţă de gălbiori cu mămăligă, Friptură moldovenească, Pui la cuptor cu legume.

În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 am considerat deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Astfel, olarii – bucătari au pregătit pentru public, în zilele de 21 şi 22 iulie 2018, pentru degustare, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului.

 

 

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VII-a 2019 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul al XIX-lea, Zalău.

Evenimentul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

 

DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT

- PREMIUL I

LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

- PREMIUL II

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

- PREMIUL III

Csibi Csaba, Borla, România

- PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ATELIERE EDUCAŢIONALE

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România

 

DEMONSTRAŢII DE GĂTIT

- PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer şi Tata, Ungaria ( Papricaş de somn)

- PREMIUL I

SARKANY SZOBOLCS, Marghita, Bihor, România ( Supă haiducească)

- PREMIUL II

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer şi Tata, Ungaria (Supă de peşte din somn)

- PREMIUL III

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România ( Tocăniţă de gălbiori)

 

 

 


livestream_frumos.ceramic.folositor


FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE BISTRIŢA Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 18-22 iulie 2018 cea de-a VI-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa. Pe parcursul a trei zile, 20 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare prezente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor desemna apoi cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari - olari.
 
,,Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg şi a unei conferinţe, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Bistriţa. De ce un „altfel de târg”? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. La acest târg fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Bistriţa); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului cel puţin două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu) realizate în atelierul propriu, specifice ceramicii de Bistriţa şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă.”, a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA.
 
Evenimentul va începe miercuri, 18 iulie 2018, ora 16:00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, cu o conferinţă deschisă publicului: Ceramica de Bistriţa. Autentic şi modern. Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitschului. Totodată se vor avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, dar păstrând caracterul tipologic şi stilistic, în conformitate cu normele europene în vigoare.
 
Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate. În perioada 20-21 iulie 2018 în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, judeţul Sibiu. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.
  • Program & info gastronomic eveniment - descarcă
 
Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.