,,Fuga Lolelor din Agnita”

Vă aducem la cunoștință că în acest sfârșit de săptămână la Muzeul ASTRA va avea loc o acțiune dedicată obiceiului ,,Fuga Lolelor din Agnita”. Mai precis, sâmbătă, 28 ianuarie, între orele 11 și 14,  în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea în gospodărie şi în casă a Lolelor. 
20 de lole vor fi întâmpinate în  Pavilionul Multicultural Muzeal ASTRA, la intrarea principală, la ora 11.00. Lolele vor colinda apoi prin Muzeu în pocnete de bice până la gospodăriile săsești din Şeica Mică și Hamba, monumente funcționale din Muzeul în aer liber. După fuga lor, Lolele vor fi răsplătite, alături de vizitatori, cu gogoşi Urzelnkrapfen pregătite după o reţetă special dedicată acestui obicei.
Obiceiul ,,Fuga Lolelor” se desfășuară anual în ultima săptămâna din luna ianuarie. Acesta  reprezintă o tradiție veche de breaslă şi de carnaval care a aparţinut comunităţii săseşti din Agnita.
,,Fuga Lolelor” deschide astfel calendarul de evenimente al C.N.M. ASTRA pentru anul 2017. Muzeul ASTRA are calitatea de partener în această initiativă organizată de Asociația ,, Breasla lolelor Agnita”. 

 

OBICEIUL LOLELOR DIN AGNITA