Despre CePCoR

CePCoR - Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor

logo cepcorCentrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor – CePCoR – reprezintă o structură în cadrul Complexului Naţional Muzeal  ASTRA, care îşi propune să dinamizeze activităţile de conservare şi restaurare din România, încurajând pregătirea continuă, la cele mai actuale standarde, a specialiştilor români şi nu numai. 

Înfiinţarea
Pe baza unei bogate experienţe acumulate în 20 de ani de funcţionare în cadrul muzeului, a Centrului metodologic pentru pregătirea specialiştilor conservatori şi restauratori din reţeaua naţională a muzeelor în aer liber şi cu ajutorul a numeroase colaborări internaţionale, la Muzeul Astra a fost iniţiat un program de cursuri anuale de perfecţionare în domeniul restaurării diverselor suporturi. În acest fel, începând cu anul 1997, Programul Cursuri internaţionale de perfecţionare pentru conservatori şi restauratori  a demarat cu succes activitatea amintită mai sus. Ca urmare, din vara anului 2002, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a acordat structurii amintite statutul de Centru de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor  pentru un număr însemnat de specialităţi.

 

Principalii beneficiari ai cursurilor de perfecţionare sunt restauratorii şi conservatorii români, atât cei atestaţi, cât şi cei în formare, studenţii facultăţilor de conservare şi restaurare a patrimoniului, iar prin implicarea internaţională din ultimii ani, inclusiv specialişti din reţeaua muzeală internaţională. Aceştia pot participa la proiectele centrului, atraşi de calitatea cursurilor susţinute de personalităţi recunoscute ale domeniului, lectori români şi străini care îşi împărtăşesc cu generozitate experienţa profesională.

CePCoR  şi-a propus încă de la început să contribuie la corelarea nivelului de practică şi teorie a conservării şi restaurării din România, cu abordările internaţionale şi să favorizeze coagularea unei comunităţi ştiinţifice specifice acestui domeniu.

De-a lungul timpului, CePCoR  a dezvoltat o serie de programe prin care se încearcă punerea în aplicare a obiectivelor sus menţionate. Pentru a consulta tematica şi alte informaţii cu privire la manifestările organizate de CePCoR  vă rugăm accesaţi Activitatea CePCoR.