Rromii povestesc
  • Autor: Oana Burcea
  • An apariţie: 2013
  • Pagini: 60
  • Pret: 8 lei

Cuprins

Rromii povestesc este o colecție de texte care îmbină elemente de istorie, etnografie și antropologie din universul rromilor din localități din sudul Transilvaniei. Este ceea ce poartă numele de istorie orală, o metodă de recuperare și de salvare a unor întâmplări din trecutul apropiat care nu se regăsesc foarte des în bibliografie. Această culegere de povestiri a fost gândită și concepută ca o metodă de studiu accesibilă nu numai specialiștilor în domeniu ci și unui public cât mai numeros. Ea poate fi ușor parcursă și datorită fotografiilor cu persoanele intervievate în locuințele proprii sau în timp ce desfășoară o activitate.

Interviurile redate în lucrare au fost realizate în timpul cercetărilor de teren privind cultura rromilor, între anii 2009-2013. Povestirile din lucrare sunt fragmente din aceste interviuri și prezintă locuința rromilor din trecut, momentul deportării în Transnistria, cântatul miresei, pasiunea lecturii sau cum se descurcă o cortorăriță când i-a venit sorocul. Actorii principali sunt: Veta Clopotar, Nina Clopotar și Marica Grancea din Ighișu Vechi, Ițoc Căldărar din Brateiu, Toma Fierariu din Fofeldea și Victor Căldărar din Merghindeal.

Textele selectate au păstrat limbajul vorbitorilor. Au existat intervenții numai acolo unde nu era suficient de clară tema discutată.

Oana Burcea