Proiect Shilluk

 Proiect Shilluk 

SHILLUK. Scrisoare despre Franz Binder

Complexul Naţional Muzeal ASTRA în colaborare cu Asociaţia GIL CORONA Braşov a derulat în perioada 1 – 19 octombrie proiectul cu titlul SHILLUK. Scrisoare despre Franz Binder, proiect ce şi-a propus să stârnească curiozitatea copiilor de a vizita expoziţia Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder” din Sibiu şi să-i ajute să înţeleagă că diferenţele culturale pot nu doar să separe, dar şi să apropie oamenii.

Povestea cu acelaşi titlu evocă un personaj excepţional, pe care copiii au ajuns să-l cunoască: colecţionarul şi exploratorul german transilvănean Franz Binder. Universul lui a fost recreat de scriitorul Radu Vancu, pornind de la documentaţia pusă la dispoziţie de către Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” Sibiu şi Muzeul Municipal Sebeş.

In urma promovarii pe care GIL CORONA a realizat-o in mediul scolar, pentru personalitatea colectionarului si exploratorului sas Franz Binder, muzeul cu acelasi nume din Sibiu a primit vizita unui numar de 10 clase de elevi de la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazar” si Colegiul Naţional “Octavian Goga”. Raluca Andrei, ca muzeograf care s-a ocupat de asigurarea ghidajului, i-a cucerit pe acestia explicandu-le istoria exponatelor. De asemenea, elevii au avut ocazia să redescopere obiectele cunoscute din cadrul expoziţiei sau să le identifice pe cele care nu le-au văzut niciodată, dar care fac parte din colecţia marelui explorator român,

Cu sprijinul DRI din cadrul Guvernului Romaniei, tuturor elevilor sibieni din cadrul proiectului le-a fost distribuita, gratuit, povestea bilingva "Shilluk. Scrisoare despre Franz Binder. Letter about Franz Binder" pe care Radu Vancu a scris-o in cadrul colectiei noastre "Identitati culturale locale. Carte pentru copii". Cu ocazia acestui proiect cadrele didactice s-au familiarizat cu noi metodologii educationale pentru a-i ajuta pe elevi sa inteleaga intr-un mod pozitiv diferenta culturala. Acelasi tip de actiuni se desfasoara simultan in parteneriat cu scoli si cu muzeul din Sebes - locul in care s-a nascut Franz Binder.

Angela Dobrescu – GIL CORONA Braşov